Desi au audiat zeci de persoane si au inceput deja urmarirea penala impotriva fostului sef al statului, Ion Iliescu, si a lui Virgil Magureanu, procurorii militari n-au reusit inca sa faca lumina in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90.
Din acest motiv, generalul magistrat Dan Voinea, cel care asigura interimatul la Sectia Parchetelor Militare din Ministerul Public, i-a chemat ieri in calitate de martori pe fostul premier Adrian Nastase si fostul lider taranist Ion Diaconescu.
Aratandu-se nedumerit de rolul pe care l-ar fi putut avea in perioada mineriadei, avand in vedere ca "nu facea parte din Guvern, fiind secretar pe probleme externe ale FSN (Frontul Salvarii Nationale - n.r.) si purtatorul de cuvant al Frontului", Adrian Nastase a sustinut in fata reprezentantilor presei ca nu a putut da detalii procurorilor militari.
Sustinand ca, in urma discutiei cu anchetatorii, a descoperit "cate lucruri au ramas neclarificate", fostul premier a precizat ca a avut destul de mult de lucru la repararea imaginii Romaniei, dupa numirea sa in functia de ministru al Afacerilor Externe de la inceputul lunii iulie 1990.
In ceea ce priveste rolul lui Ion Iliescu in mineriada din '90, Nastase a afirmat ca, din punctul sau de vedere, aceasta tema este "una profund politica" si "politizata" in continuare.
In timpul evenimentelor din Bucuresti au fost ucise sase persoane, cateva zeci au fost ranite, fiind devastate mai multe cladiri inclusiv Ministerul de Interne si Politia Capitalei.
Procurorii militari Dan Voinea si controversatul Vasile Doana au gasit vinovatii, dar numai pentru uciderea a patru persoane.
Acestia sunt, potrivit unor surse judiciare, ofiterii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne in momentele acele: generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunc