Cancelarul german Angela Merkel, si-a inceput ieri prima vizita oficiala in China, de la numirea sa in functie. Desi vizita era programata pentru toamna, informeaza Xinhua, Merkel a trebuit sa se conformeze insistentelor Beijingului, si sa grabeasca acest eveniment diplomatic. In ciuda primirii somptuoase, Merkel nu si-a pierdut spiritul transant si critic.
Spre deosebire de predecesorul sau, Gerhard Schroeder, care a evitat mereu chestiunile spinoase din relatiile cu gigantul asiatic, precum embargoul asupra importului de arme si incalcarea drepturilor omului, Merkel s-a lansat inca de la inceput in critici si s-a declarat impotriva ridicarii embargoului.
Vizita s-a dovedit insa extrem de benefica pe plan economic. Ieri, urmau sa fie semnate intre cele doua parti peste 20 de acorduri. China este cel mai mare partener asiatic al Germaniei, la fel cum Germania este pentru China la nivelul Europei, schimburile lor ajungand anul trecut la aproape 61 miliarde de euro. Acordurile ce urmau sa fie semnate priveau importul de locomotive Siemens, si o cooperare extrem de importanta in domeniul industriei textile, prin care China se obliga sa respecte proprietatea intelectuala.
Berlinul pregateste reducerea la jumatate a impozitului pe profit
In paralel cu vizita Angelei Merkel la Beijing, ministrul german de Finante, Peer Steinbrueck, a anuntat ca intentioneaza sa reduca la jumatate impozitul pe profitul companiilor, de la 25% in prezent, potrivit unor surse citate de publicatia Der Spiegel.
Impozitele totale platite de companii s-ar reduce astfel de la 38% la 29%, masura urmand sa intre in vigoare in 2008.
In plus, precizeaza Reuters, Steinbrueck a afirmat ca majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 16% la 19%, de la 1 ianuarie 2007, nu va fi urmata de alte modificari in sensul ascendent al impozitelor.
"Prin