Livrarile de carne de pui au scazut cu pana la 80% in majoritatea fermelor din tara, dupa semnalarea focarelor de gripa aviara in judetul Brasov. Unitatile avicole din Calarasi, Buzau, Vaslui, Bacau si Bistrita Nasaud, chiar daca neafectate de gripa aviara, inregistreaza pierderi odata cu aceasta scadere a livrarilor de carne de pasare.
''Livrarile Avicola Calarasi s-au redus de la 75-80 de tone de carne pe zi la cantitati care variaza intre circa 5 si 15 de tone pe zi, maximum 20 de tone'', a declarat pentru agentia Mediafax directorului general al firmei, Gheorghe Dume. Firma a inregistrat pierderi de circa un milion de euro in primul trimestru al anului, din cauza scaderii cererii la carnea de pasare. In prezent, Avicola Calarasi are in stoc circa 300 de tone de carne. Si reprezentantul Avicola Buzau, Carmen Damu, afirma ca vanzarile au scazut, incepand de miercuri, iar numarul clientilor care cumparau direct din ferme s-a redus considerabil.
"Vanzarile au scazut cu 20% si ar putea sa scada si mai mult" a afirmat Damu.
Presedintele grupului Agricola Bacau, Gheorghe Antochi, declara ca vanzarile firmei s-au diminuat in ultimele doua-trei zile cu circa 10%. Si crescatorii din judetul Vaslui se plang ca vanzarile au scazut aproape in totalitate atat la carnea de pasare, cat si la oua, iar in aceste conditii, intr-o saptamana-doua, firmele nu vor mai avea bani pentru procurarea hranei pentru pasari.
"Efectele de moment ale acestei crize sunt in principal scaderea drastica a vanzarilor, mult mai puternica decat in toamna anului trecut, cand a aparut virusul aviar in Delta Dunarii. Pierderile se vor inregistra in timp, deocamdata simtim efectele rapide in vanzari si daca acestea vor continua, vom lua si unele masuri in procesul de productie, spune Ioan Popa, directorul general al Transavia.
Pierderi semnificative si la Bistrita-Nasa