Analistii imobiliari observa ca potentialii cumparatori nu mai sunt interesati in totalitate de achizitionarea unui apartament intr-o cladire veche.
„Doresc cladiri noi, cu apartamente moderne, finisaje de calitate, echipamente si facilitati moderne. Nu mai sunt nici dispusi sa plateasca preturile ridicate cerute pentru apartamentele vechi“, spune Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International.
In absenta unor proiecte noi, cererea este inca rezolvata de vechile blocuri de locuinte care ofera apartamente mici si neconfortabile, in cladiri nesigure, dotate cu echipamente vechi si uzate, oferite la preturi intr-o continua crestere.
Astazi, cautarea unei locuinte convenabile ca pret, confort si vecinatati este o intreprindere care consuma mult timp. Lipsa de informare si increderea, uneori excesiva, in agentul imobiliar il pot costa mult pe potentialul cumparator.
Spre exemplu, anul trecut, in urma lansarii zvonurilor privind iminenta blocare a pietei apartamentelor, care ar fi fost urmata de o scadere a valorii acestora, multi cumparatori au amanat planurile de achizitie pana la vremuri si preturi mai bune. Intr-adevar, piata a intepenit o vreme, dar si-a reluat apoi cursul obisnuit.
Preturile nu au scazut, dimpotriva, chiar au inregistrat o usoara crestere. Florin Sandru, director al companiei Rasig Group, spune ca de la inceputul anului preturile au crescut in medie cu aproximativ 5%, in unele cazuri mai mult.
Acum, noua gaselnita a pietei imobiliare este promisiunea scaderii preturilor pe motiv ca in Bucuresti incep sa se construiasca noi blocuri de apartamente. Problema este ca, in pofida numeroaselor anunturi facute in acest sens, lucrarile efective nu au inceput pe niciun amplasament din cele anuntate (cu o singura exceptie).
Unde gasim apartamente mai ieftine?
To