Comisia electorala de la Podgorica a anuntat ieri ca 55,4% dintre muntenegreni s-au pronuntat in favoarea independentei tarii lor fata de Serbia. Prin acest act, unic in istorie, care a satisfacut toate criteriile impuse de Uniunea Europeana, Muntenegru devine un stat independent.
''Doamnelor si domnilor, permiteti-mi sa va anunt ca, prin vointa cetatenilor, Muntenegru si-a stabilit independenta'', a declarat duminica noaptea premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, in fata miilor de oameni entuziasti, adunati in piata centrala din Podgorica. Premierul, informeaza agentiile de presa europene, a anuntat in mod oficial ca 55,4% dintre cetatenii tarii au spus da independentei, exact cu 0,4% peste pragul minim fixat de UE, de 55% pentru ca victoria sa fie recunoscuta.
Participarea la vot, care trebuia sa depaseasca 50%, potrivit regulilor UE, a surprins autoritatile, ea fiind de aproximativ 86%. Independenta tarii Muntenegru semnifica aparitia unui nou stat pe harta Europei si sfarsitul Iugoslaviei, ale carei foste republici - Slovenia, Croatia, Bosnia, Macedonia - s-au separat in urma razboaielor din anii '90 din Balcani.
Sperante europene
Explozia de bucurie de la Podgorica a fost imensa. Focurile de artificii si demonstratiile de pe strazi au continuat pana spre dimineata. Eroul acestui eveniment, Milo Djukanovic, premierul Muntenegru, si-a primit baia de multime binemeritata si si-a anuntat noile planuri: ca stat cu drepturi depline al ONU, Muntenegru va trebui sa devina mebru al comunitatii europene si al Uniunii Europene.
Negocierile cu Bruxelles-ul, intrerupte din cauza deficientelor de colaborare dintre Belgrad si Tribunalul Penal International - (Belgradul fiind incapabil sa il predea pe criminalul de razboi Ratko Mladic) - vor fi reluate in cel mai scurt timp posibil.
Tradare pentru Belgrad