Piata valutara a avut ieri o evolutie iesita din tiparul clasic, fluctuatiile euro fiind deosebit de ample.
"A fost o piata nebuna, in care cotatiile s-au miscat intr-un culoar de peste cinci bani, un record pentru acest an, afirma un dealer bancar. Cumparatorii au fortat in prima parte a zilei, aducand euro aproape de 3,59 lei. S-ar putea insa sa fie vorba de incercarile speculative ale unor banci, care au dorit sa profite de factorul emotional. Pentru urmatoarele zile anticipez o evolutie asemanatoare a cotatiilor, avand in vedere iesirile mari de pe piata de capital".
In opinia vicegurvernatorului BNR, Florin Georgescu, "iesirile reprezinta o evolutie temporara, data de anumite perceptii de pe piete. Cred ca deprecierea leului este conjuncturala".
Piata valutara s-a deschis cu cotatii ale euro de 3,5720 - 3,5770 lei, pentru ca apoi sa creasca la un maxim de 3,5830 - 3,5880 lei. A urmat o cavalcada a schimbarii cotatiilor, pentru ca apoi, odata cu iesirea speculatorilor din piata, euro sa scada la 3,55 - 3,5550 lei, pentru ca la inchidere sa coboare la 3,5370 - 3,5420 lei, in timp ce cursul mediu a fost stabilit la 3,5529 fata de 3,5512 lei, acum doua zile.
Cursul mediu al dolarului a coborat de la 2,7841 la 2,7685 lei, datorita evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Pe piata monetara dobanzile "over night" au stagnat la 5 - 6%, valori stabilite de la finele saptamanii trecute.
Piata valutara a avut ieri o evolutie iesita din tiparul clasic, fluctuatiile euro fiind deosebit de ample.
"A fost o piata nebuna, in care cotatiile s-au miscat intr-un culoar de peste cinci bani, un record pentru acest an, afirma un dealer bancar. Cumparatorii au fortat in prima parte a zilei, aducand euro aproape de 3,59 lei. S-ar putea insa sa fie vorba de incercarile speculative ale unor banci, care au dorit sa profite de fact