CAIET DE RETETE - CALUI, JUDETUL OLT Satul Calui... Un loc in care oamenii vorbesc neincetat despre traditii, iar traditiile reflecta sufletul cald al acestora. Si, daca va veti purta pasii pe aceste meleaguri, va veti convinge singuri de acest lucru. Printre localnici exista o legenda in legatura cu denumirea satului. Se spune ca Domnitorul Mihai Viteazu impreuna cu boierii Buzesti, cu popa Stoica din Farcas, Baba Novac si cu alti luptatori de seama, trecand pe valea dintre Dealul Brasovului si Pietrosu, au poposit pentru a se sfatui cum sa-i bata pe tatari. In acest timp, calul domnitorului - Balan - , neastamparat, a lovit cu copita in pamant si din locul acela a tasnit un izvor. Minunandu-se, Preda Buzescu si-a luat angajamentul, in caz de victorie, sa construiasca o localitate si o manastire in amintirea calului.
Lucru pe care l-a si facut, caci odata ajuns prin aceste locuri nu se poate sa te intorci fara sa te fi bucurat, fie si pentru cateva momente, de acest lacas sfant. Cat priveste mancarea olteneasca extrem de condimentata (in special cu ardei iute), dar foarte gustoasa, va lasam pe dumneavoastra sa ne dati sau nu dreptate, incercand retetele pe care vi le oferim cu draga inima!
CARNACIORI OLTENESTI
INGREDIENTE: un metru de mate de oaie, 100 g carne de vaca, 200 g carne de porc, 100 g slanina de porc, 30 g usturoi, sare, piper macinat, ardei iute, cimbru. PREPARARE: Carnea se trece prin masina de tocat si se lasa o zi la rece. Se amesteca apoi cu slanina cubulete, cimbrul, piperul, ardeiul tocat marunt si zeama de la mujdeiul de usturoi. Cu aceasta compozitie se umplu matele spalate si tinute la rece. Carnatii se tin la rece, la afumat si apoi se lasa la zvantat. Se taie in parti egale si se pun pe gratarul incins si uns cu ulei. Se servesc cu garnitura de salata.
MIEZ DE NUCA CU MIERE
INGREDIENTE: 300 g miez de nuca, 20 de li