31 ianuarie 1953. Un grup de medici sovietici renumiti, in cap cu Miron Vovsi, medicul personal al lui Stalin, au fost acuzati de complot in scopul otravirii secretarului general si a altor membri marcanti ai conducerii PCUS. Articolul-sentinta din Pravda s-a numit „Spioni si ucigasi viciosi sub masca membrilor colegiului doctorilor”.
Cu putin inainte, in noiembrie 1952, la Praga, una dintre acuzatiile aduse in procesul lui Rudolf Slanski a fost „incercarea de a scurta viata presedintelui Cehoslovaciei cu ajutorul doctorilor atent selectionati din tabara inamica”.
Dupa primul val de arestari de medici in Moscova, s-a mai descoperit un „complot”, in Ucraina, care l-ar fi avut in frunte pe cunoscutul endocrinolog Viktor Kogan-Iasni. Alte arestari.
Cei mai multi dintre cei ridicati mai aveau si defectul ca erau evrei. Imediat dupa moartea lui Stalin, conducerea URSS a recunoscut ca toate invinuirile aduse medicilor fusesera inventate de dictator si de politia lui politica.
19 mai 2006. Presedintele Traian Basescu ii cere directorului SRI, Radu Timofte, sa ancheteze personalul medical implicat in neefectuarea in Romania a operatiei de hernie de disc prezidentiala, pentru ca el, presedintele, ar fi fost „plimbat de la un spital la altul”. Prima reactie a lui Timofte s-ar putea sa-i fie fatala acestuia.
In loc sa-i spuna lui Basescu cam ce-i spunea Beria lui Stalin, adica „Generalissime, noi de mult aveam date in legatura cu leprele astea de doctori, eram oricum cu ochii pe ei”, seful serviciului secret a calificat povestea operatiei nefacute drept „o bulibaseala”.
Or, intentia politico-mediatica a lui Traian Basescu, prin apelul la SRI si nu la organisme de control medical-administrative, cum ar fi fost normal, a fost sa sugereze maselor ca s-a incercat scoaterea din circulatie a jupanului natiei de ca