In cadrul unui discurs rostit la intrunirea anuala a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, s-a aratat profund dezamagit de evolutia anemica a statelor din Estul Europei in comparatie cu principalii concurenti asiatici, China, India si Vietnam.
Cu toate ca au inregistrat un avans economic semnificativ in ultima perioada de vreme, tarile din Europa de Est raman cu mult in urma tarilor emergente din Asia, precum China sau India, a declarat Joseph Stiglitz, fost presedinte al Bancii Mondiale. Evolutia procesului de tranzitie prin care au trecut cele opt foste state comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, precum si Romania si Bulgaria, a fost unul dezamagitor, a declarat Stiglitz, citat de agentia Reuters.
Tarile din Estul Europei ar fi trebuit sa cunoasca o dezvoltare mult mai rapida, mai ales ca au beneficiat atat de un ajutor cat si de o motivatie foarte puternica, reprezentata de Uniunea Europeana.
Statele asiatice nu au avut parte de un astfel de imbold, si totusi au afisat o rata de crestere aproape de doua ori mai mare. "Succesul partial al statelor din Europa Centrala si din zona baltica se leaga de aderarea la Uniunea Europeana. Dar, daca privim atent evolutia altor economii in tranzitie, care nu se bucura de avantajele oferite de procesul de aderare la Uniune, precum China si Vietnam, vom observa aici o crestere fara precedent", a afirmat Stiglitz.
Referindu-se la China, Stiglitz a aratat ca dupa anul 1990 aproximativ 300 milioane de chinezi au depasit pragul de saracie severa. In acelasi interval, in Europa Centrala si in zona baltica standardul de viata a crescut semnificativ, dar s-au adancit concomitent si diferentele intre clasele sociale. La polul opus al situatiei inregistrate in tarile emergente se afla Rusia si Ucraina, a declarat economist