Plantă fără sezon, una din cele mai consumate în întreaga lume, salata este considerat un aliment de împrospătare, revigorare şi curăţire a organismului. Stimulează pofta de mâncare şi contribuie la obţinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobină, având un conţinut bogat de vitamine şi săruri minerale, ca iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic şi zinc. Sărurile de iod au efect antisclerotic, depurativ, hipotensor şi asigură funcţionarea normală a glandei tiroide.Previn şi combat reumatismul şi îmbătrânirea precoce a ţesuturilor. Sărurile de magneziu sunt un stimulent al celulelor, un reechilibrant nervos,un drenor hepatic şi combat cancerul. Sărurile de fosfor au rol plastic şi dinamic, în combinaţie cu vitamina D menţinând în valori normale calciul din organism. Influenţează şi funcţionarea normală a sistemului nervos. Sărurile de cupru sunt indispensabile vieţii celulelor, combat afecţiunile reumatice, sunt antivirale, antiinflamatorii şi intervin în funcţionarea tiroidei, fiind un element antiviral şi antigripal. Salata combate stresul. Sărurile de zinc prezente în frunzele de salată au efect benefic în formarea globulelor roşii, a hipofizei şi a pancreasului. Sărurile de arsen sunt tonice şi reconstituante, înlesnind respiraţia. În afara sărurilor minerale, salata mai conţine vitaminele A, B, C, D şi E. Existenţa sărurilor minerale benefice şi a principalelor vitamine dau organismului rezistenţă la infecţii şi virusuri. Salata mai conţine multă clorofilă cu rol antianemic, aminoacizi şi mucilagii importante în normalizarea digestiei şi a tranzitului intestinal, fiind un real ajutor pentru cei ce suferă de constipaţie. Datorită substanţelor chimice componente, salata poate fi considerată şi un sedativ. Consumată mai ales seara, contribuie la ştergerea urmelor stresului de peste zi şi are calitatea de a induce un somn fiziologic.
Decoct de salat