(Foto: )
“Pozitia mea e clara: nu sunt de acord cu privatizarea CEC, asa cum n-am fost nici pentru instrainarea Petrom sau cea a Bancii Comerciale Romane (BCR). Privatizarea Casei de Consemnatiuni este inoportuna, iar aceasta trebuie sa ramana, ca si Loteria Nationala, la stat. Nu sunt de acord cu privatizarile facute doar de dragul privatizarii.
CEC acopera necesitatile unor categorii defavorizate si perimetrul satesc, unde firmele private nu sunt interesate sa patrunda”, ne-a declarat Buda. El sustine ca nu a primit reprosuri din partea colegilor din Alianta D.A. privind pozitia sa divergenta. “CEC este, prin traditie, o banca romaneasca, nu cred ca exista aici vreo prioritate europeana.
Nu sunt de acord ca in Comisia de privatizare a CEC sa functioneze renumiti specialisti ca DJ Bodu (presedintele Autoritatii de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu - n.r)! Nu voi accepta ca drenarea banilor publici sa se numeasca initiativa liberala sau spirit de intreprinzator”, a afirmat, ieri, si deputatul PRM Mircea Cristache.
Potrivit documentului adoptat de Camera Deputatilor, pe langa pachetul de 70% din actiunile CEC, care va fi vandut unui cumparator strategic, 5% va ajunge, la cel mult doi ani de la privatizare, in mainile salariatilor si pensionarilor cu ultimul loc de munca la Casa de Economii, la un pret egal cu cel din cazul vanzarii pachetului majoritar (mai putin la membrii Consiliului de Administratie).
Deputatii au decis ca angajatii si pensionarii trebuie sa cumpere actiunile integral, cu banii jos, si fara credite preferentiale, cu dobanda subventionata, cum a propus Guvernul. Imobilele CEC, evidentiate la 30 iunie 1996, vor constitui proprietatea privata a acestei societati.
Dispute cu institutiile publice din Cluj
“La