Pentru ca Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate (CNAS) au refuzat medicilor de familie dreptul constitutional de a fi reprezentati la negocierea contractului-cadru de furnizare de asistenta medicala primara si a normelor de aplicare a acestui contract, medicii de familie refuza categoric ideea instituirii plafoanelor pentru medicamente gratuite sau compensate.
Atit la intilnirea zonala a medicilor cu ministrul Sanatatii, care a avut loc la Constanta, cit si la sedinta Colegiului National al Medicilor desfasurata la Bucuresti la sfirsitul saptaminii trecute, medicii de familie au protestat fata de impunerile contractului-cadru, pe care il apreciaza inrobitor.
Dr. Florin Ioan, presedintele Colegiului Medicilor din Braila, ne-a spus ca mutarea bugetului pentru medicamente de la farmacii la medicii de familie a fost amplu dezbatuta la nivel central de reprezentantii tuturor factorilor implicati, dar ca parerile sint inca impartite si nu s-a luat inca o decizie in acest sens.
Pe de alta parte, dr. Ileana Branza, presedintele Societatii Medicilor de Medicina Generala/ Medicina de familie din judetul Braila, ne-a informat ca medicii au inaintat deja un protest tuturor forurilor competente, avertizind ca, prin mutarea plafoanelor pentru medicamente de la farmacii la medicii de familie, asistenta medicala primara va intra in faliment. Medicii generalisti apreciaza ca noul contract-cadru este inrobitor, in sensul ca au numai obligatii, iar in ceea ce priveste veniturile, acestea sint mult in urma altor specialitati medicale. Practic, venitul net al unui al unui medic angajat intr-o unitate cu paturi este echivalent venitului brut al unui cabinet al carui medic de familie are inscrisi pe lista de capitatie 1.300 pacienti, cu deosebirea ca, din acest venit, sint acoperite toate cheltuielile. Este vorba de ch