In perioada 2000-2004, migratia politica a atins cote uriase, racolarile primarilor, ale consilierilor locali si celor judeteni fiind o politica practica a partidului aflat la acea vreme la guvernare - PSD.
Atat in perioada guvernarii PSD, cat si in campania electorala, presedintele PD, Emil Boc, a fost un critic dur al acestei practici, menite sa sporeasca controlul teritorial din partea partidului aflat la guvernare.
Odata cu castigarea alegerilor de catre Alianta, PD a etalat aceleasi metehne, “aspirand” noi membri, primari, consilieri locali sau judeteni din formatiunile aflate in opozitie. La nivelul judetului Cluj, PSD a anuntat pierderea a peste 17 membri care, in mare parte, au fost racolati de catre PD.
Dupa scandalul iscat de informatiile conform carora PD duce o politica de racolare a politicienilor aflati in partidele din opozitie, la inceputul acestui an, Emil Boc a fost nevoit sa nege faptul ca partidul pe care il conduce s-ar deda la asemenea practici mai putin ortodoxe, in ciuda evidentelor.
Boc a sustinut ca intrarea unor edili din alte partide in PD tine doar de competenta filialelor judetene si locale. Desi democratii s-au exprimat impotriva migratiei politice, acestia au dat totusi liber racolarilor la nivelul filialelor.
Boc a motivat aceste actiuni atacand PSD, pe care l-a acuzat ca in perioada 2000-2004 a racolat un numar mare de primari, care acum si-au exprimat doar dorinta de a reveni in PD datorita incetarii presiunilor politice exercitate in perioada guvernului PSD. Imediat dupa acest scandal, a revenit in discutie legea impotriva migratiei politice.
Demersul era, in fond, o reluare a unei initiative liberale din aprilie 2004 si avea in vedere introducerea a doua articole noi.
Astf