Bilantul activitatii senatorilor si deputatilor romani pe anul 2005 arata o realitate destul de trista. Guvernul continua sa emita foarte multe ordonante de urgenta, iar o treime dintre parlamentari nu au avut nici un fel de initiativa legislativa. Datele reies din raportul dat ieri publicitatii de organizatia neguvernamentala Academia de Advocacy. Referitor la aceste rezultate, analistul politic Cristian Parvulescu a remarcat ca avem Parlamentul cu cel mai mare grad de innoire, schimbarile facute la sfarsitul anului 2004 nu au avut efecte in eficientizarea activitatii legislative.
Raportul a ajuns de ieri si pe masa parlamentarilor.
Analiza ponderii senatorilor si deputatilor care au subscris unor initiative legislative in total senatori si deputati ilustreaza faptul ca, in decursul unui an parlamentar, 37,23% din senatori, respectiv 35,35% din deputati nu si-au exercitat niciodata dreptul de initiativa legislativa, prevazut de Constitutie. Cu alte cuvinte, nu au elaborat si nici nu au contribuit la elaborarea vreunei propuneri legislative in decursul anului parlamentar 2005.
Potrivit analizei realizate de Academia de Advocacy, in prima sesiune parlamentara, adica in intervalul februarie – iunie, numarul initiativelor legislative apartinand senatorilor si deputatilor este sistematic, de-a lungul intregii perioade, mai mic decat numarul initiativelor Executivului.
Luna iulie 2005, cand parlamentarii sunt in vacanta, reprezinta luna de maxima productivitate in sfera initiativei legislative a Guvernului. In cea de-a doua sesiune parlamentara, cuprinsa intre lunile septembrie – decembrie 2005, Parlamentul are, in schimb, mai multe initiative legislative decat Guvernul. Cumulat, Executivul are 53,66% din totalul initiativelor legislative, fata de cele 46,34 procente ale Parlamentului.
Bilantul activitatii senatorilor si deputatilor romani p