Subiectul interceptarilor legale a ramas nerezolvat in interiorul coalitiei de guvernamant. Conform legii de modificare a Codului de Procedura Penala, durata acestora se prelungeste la 180 de zile, iar convorbirile dintre avocati si clientii lor pot fi folosite ca proba in instanta in cazul unor infractiuni grave (trafic de arme, droguri si persoane, terorism, spalare de bani).
Insa prevederea care a starnit cele mai multe controverse este aceea ca Parchetul General urmeaza sa realizeze interceptarile. Liberalii nu sunt de acord deoarece doresc infiintarea unei institutii speciale in acest scop, care sa fie controlata de catre Parlament. Divergentele au intrat in analiza coalitiei dar, ca si in cazul restructurarii Guvernului, declaratiile participantilor la sedinta au fost contradictorii. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca infiintarea in cadrul Parchetului a unui departament de interceptare a convorbirilor nu a fost agreata de catre coalitie. "Am considerat ca trebuie sa existe o structura independenta aflata sub control parlamentar si care sa primeasca comenzi de ascultare din partea tuturor serviciilor interesate, sigur, comenzi insotite de mandat al judecatorului", a declarat Olteanu.
Una dintre variantele vehiculate a fost infiintarea unei institutii specializate care sa functioneze ca prestator de servicii pentru toate institutiile abilitate sa ceara interceptarea unor convorbiri, in conditiile legii.
Astfel ar fi eliminata posibilitatea recurgerii la ascultari ilegale. Insa deputatul Kelemen Hunor sustine ca nici vorba de consens in problema aceasta. "PD crede ca asa trebuie sa fie cum propune doamna Macovei. Deci nu ne-am inteles. Intr-adevar, noi am fost de acord cu propunerea liberalilor, nu a fost de acord PD", a declarat Kelemen.
Subiectul interceptarilor legale a ramas nerezolvat in interiorul coaliti