Mai ales primăvara, din cauza unei diete neechilibrate, se accentuează unele suferinţe: gastritele hiperacide, ulcerul gastroduodenal, piroza. Hiperaciditatea apare la persoanele "vulnerabile" la Mai ales primăvara, din cauza unei diete neechilibrate, se accentuează unele suferinţe: gastritele hiperacide, ulcerul gastroduodenal, piroza. Hiperaciditatea apare la persoanele "vulnerabile" la diverse alimente: zarzavaturi crude, grăsimi, condimente, preparate culinare prăjite sau afumate, conserve, carne de porc, gâscă, raţă, vânat, băuturi acidulate.
Pentru prevenirea crizelor şi a ulceraţiilor, terapeuţii recomandă alimentele permise: lapte, ceaiuri medicinale (de salcâm şi zmeur, mai ales), piureuri de legume, mămăligă, legume fierte pasate (morcovi, dovlecei, varză), peşte slab preparat sub formă de rasol (biban, crap, păstrăv), brânză de vaci, caş, urdă, ulei de măsline, frişcă, supe cu lapte, biscuiţi, gelatină de fructe. Renumite pentru efectul calmant sunt florile de salcâm. Ele ajută la scăderea acidităţii gastrice şi sunt antispastice. Se folosesc sub formă de infuzie (la 250 ml apă clocotită se adaugă o lingură de flori). Inflorescenţele de salcâm pot fi consumate şi crude. Bine mestecate, ele sunt revigorante şi reduc surplusul de acid din stomac. Se poate consuma până la 300 grame de flori, zilnic, până când dispare disconfortul.