Cresterea evidenta din ultima vreme si potentialul inca ridicat fac din bancile romanesti punct de atractie pentru marile grupuri europene
Cei care au venit alaturi de Erste inca nu au plecat, a declarat ieri Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, in cadrul Forumului Bancar Sud-Est European. Oficialul IBR a explicat ca Romania reprezinta in continuare un punct de atractie pentru marile grupuri financiare europene. "Unii ar dori sa achizitioneze institutii bancare care deja exista. Piata romaneasca are o capacitate semnificativa de expansiune si de aceea poate atrage grupuri financiare foarte mari", a mai spus Rares. Dupa ce au pierdut cursa pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al BCR, oficiali ai Bancii Comerciale Portugheze au lasat de inteles ca monitorizeaza in continuare evolutia bancilor din Romania.
In acelasi timp, anuntata privatizare a CEC a adus in atentie nume importante din lumea bancara europeana. Printre ele Dexia Bank, NBG, OTP sau Raiffeisen. Recent, grupul elen ATE si-a anuntat intentia de a intra pe piata romaneasca.
Bancile se apropie de aria rurala
Serviciile bancare coboara pe scara veniturilor, a mentionat Petru Rares. Presedintele IRB a reamintit ca in zona rurala traiesc mai mult de zece milioane de romani dintre care aproximativ 2,5 milioane sunt urban ocupati (n.r. - au un loc de munca in zona urbana). In aceste conditii, satele reprezinta un obiectiv important pentru viitorul sistemului bancar romanesc. "Urmatoarea tinta sunt satele", a subliniat Rares.
O eventuala extindere a serviciilor bancare in mediul rural ar fi cu atat mai justificata cu cat, la nivelul oraselor concurenta pe piata bancara este destul de mare. Astfel, numai in 2005 bancile si-au deschis aproape 700 de unitati, raportul acestora fiind de aproximativ 23 unitati la o suta de locui