doar ieşenilor, ci şi turiştilor străini, sau la sutele de cenacluri şi simpozioane literare pe care le-a organizat de-a lungul timpului."Travaliu, entuziasm, dar şi riscuri asumate", aşa doar ieşenilor, ci şi turiştilor străini, sau la sutele de cenacluri şi simpozioane literare pe care le-a organizat de-a lungul timpului.
"Travaliu, entuziasm, dar şi riscuri asumate", aşa caracterizează, în câteva cuvinte, Lucian Vasiliu, activitatea instituţiei pe care o conduce. Înfiinţat în anul 1918, Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi-a căpătat, de-a lungul anilor, renumele de instituţie culturală cu o activitate foarte bogată. "Încercăm să ne implicăm în tot ceea ce noi numim cultură. Cenaclurile Dacia literară, Quasar sau atâtea festivaluri, cum ar fi Festivalul internaţional de poezie româno-canadiană Ronald Gasparic, sunt doar câteva dintre proiectele noastre", a adăugat Vasiliu.
Nu există ieşean care să nu fi trecut pragul Bojdeucii lui Ion Creangă măcar pentru o singură dată. Lunar, sute de vizitatori din ţară, sau chiar de peste hotare, vin la Iaşi pentru a vizita casa în care a trăit cunoscutul scriitor român. Dacă ar fi să se realizeze şi un top ale celor mai vizitate muzee, pe al doilea loc s-ar situa, după Bojdeucă, Muzeul "Mihail Sadoveanu". "Sperăm ca, după ce finalizăm lucrările de restaurare a Muzeului Vasile Pogor, acesta să redevină unul dintre cele mai cunoscute muzee din Iaşi", speră Lucian Vasiliu.
"După redeschiderea Muzeului Pogor, mă voi retrage"
De altfel, după ce se va redeschide muzeul din centrul Iaşiului, Vasiliu se gândeşte să plece de la conducerea MLR Iaşi: "Este ultimul meu obiectiv, care va fi atins, sper, în toamna acestui an. Apoi voi pleca". Până atunci însă, echipa Muzeului Literaturii Române va avea mult de lucru. "Nu vom avea vacanţă de vară. Muzeele vor fi tot timpul deschise, pentru că aşteptăm tu