Numarul persoanelor juridice care au datorii la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se ridica la 50.000. Sumele neachitate de debitori reprezinta creantele bugetare restante din anul 2003 catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, obligatiile banesti pe care le au societatile la acesta fiind preluate de AVAS. "In general nu sunt sume mari de bani, dar cumulate, acestea ar putea asigura bugetul pe doua luni destinat medicamentelor compensate, de exemplu", a declarat Razvan Oraseanu, presedintele Autoritatii. Cu toate ca sumele restante datorate statului nu sunt mari, printre datornici se numara, si nu sunt putine, nume sonore de marci, precum si organisme bancare. Mai mult de atat, pe lista debitorilor figureaza scoli, regii, spitale, companii miniere si primarii, ceea ce denota ca statul este dator siesi.
Nume sonore
Suparat pe rau-platnici, seful AVAS a decis intocmirea si expunerea pe site-ul institutiei a unei liste numite scurt "Lista rusinii". Printre nominalizati se vor putea regasi pe lista companii precum Parmalat, Dorna, Apemin, Tofan, Euromed, Elvila, Enel, dar si banci cum ar fi Bancpost.
Conducerea AVAS a hotarat prelungirea termenului de achitare a datoriilor pana la data de 12 iunie. Suma totala cumulata datorata Autoritatii se ridica la o mie de miliarde de lei. Cea mai mare datorie este de circa 18 milioane de dolari si apartine CFR-ului, iar cea mai mica este de un leu si este a Michelin Distribution Romania.
"AVAS nu este o asociatie de binefacere"
"Sunt 50.000 de firme care se folosesc de noi ca de o banca cu dobanda zero. S-a terminat cu subventionarea operatorilor privati prin neplata sumelor datorate bugetului de stat. AVAS nu este o asociatie de binefacere sau o banca. Datoriile se refera la obligatia platii CAS. Ii rugam pe toti agentii economici sa ve