2.527 de companii braşovene s-ar putea trezi cu conturile blocate, după ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat o listă cu 50.000 de datornici la bugetul asigurărilor de sănătate şi i-a somat să îşi achite obligaţiile până la 12 iunie, în caz contrar urmând să fie executaţi silit. Autoritatea a preluat de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate creanţe bugetare restante la data de 30 iunie 2003, valoare acestora fiind de 100 de milioane de lei. Potrivit Giliolei Ciorteanu, vicepreşedinte al AVAS, vechimea creanţelor este mult mai mare de 2003, ajungând chiar la 7-8 ani.
Datornicii trebuie să-şi achite contribuţiile la bugetul de sănătate până pe 12 iunie, în caz contrar AVAS va trece la aplicarea procedurilor de executare silită. Sumele nu sunt purtătoare de penalităţi, şi sunt calculate la valoarea din 2003. „Conturile debitorilor vor fi blocate de la o anumită valoare în sus. Nu o anunţ pentru că unii s-ar simţi în siguranţă”, a afirmat Orăşanu (foto). În afară de site-ul AVAS, societăţile pot consulta şi listele afişate la sediile Casei de Sănătate de care aparţin. Cei care au obiecţii referitoare la suma de plată sau la modul în care au ajuns pe aceste liste se pot adresa caselor judeţene de sănătate. „Am ajuns la o limită a răbdării. Plata creanţelor trebuie făcută în conturile AVAS şi comunicată Autorităţii”, a spus Orăşanu.
Cont blocat pentru
patru RON
Firma braşoveană Tigrul SRL s-ar putea trezi executată pentru o datorie către CNAS de 4,07 RON. La nivel naţional, cea mai mică sumă, de un leu, este datorată de Michelin Distribution Romania, iar cea mai mare, de 18 milioane de dolari (59,7 milioane lei - calculat la cursul mediu din 2003) aparţine Companiei Naţionale a Căilor Ferate Bucureşti. „Plata creanţelor din sănătate nu este negociabilă. Sumele pot fi achitate integral. În unele cazu