Faptul ca o casa de productie independenta are curajul sa arunce pe piata romaneasca nu unul, ci trei DVD-uri cu filme autohtone (documentare si de fictiune) reprezinta, fara indoiala, un eveniment care merita semnalat. „Vinovata“ este Europolis Film, care, pe 18 mai, a lansat la libraria bucuresteana Carturesti trei documentare si un serial TV, toate in format DVD. Cu aceeasi ocazie, Institutul Cultural Roman a proiectat, in cadrul serii sale lunare de film, doua dintre cele trei documentare amintite, reunite sub titlul 2 doku.
Primul este Dumnezeu la saxofon, Dracu’ la vioara (2004) de Alexandra Gulea, care a obtinut la Berlin un Premiu Special al Juriului pentru scurtmetraj. Ce subiect mai ofertant poate oare gasi un documentarist decit viata pacientilor dintr-o institutie psihiatrica? „Omul cu camera de filmat“ surprinde scene cotidiene din viata „nebunilor“ (impartirea mincarii si a medicamentelor, cafeaua si tigara, sezatorile si jocurile de carti etc.), dar nu se multumeste cu aceasta „prezenta absenta“ si intervine in joc prin diverse intrebari adresate subiectilor sai (de la „Cum ti-ai petrecut ziua?“ la „Cum iti vezi viitorul?“). Impresia generata este ca documentarul ar fi putut dura si zece minute, si citeva ore bune, structura si finalitatea fiind greu de sesizat.
Al doilea, mult mai bine gindit si realizat, este Gratian, filmul din 1995 al lui Thomas Ciulei, despre un bihorean banuit de consatenii sai a fi un priculici de lup (sau vircolac, daca preferati). Cersetorul Gratian Florea nu se considera insa blestemat, ci binecuvintat, traind cu speranta ca il va intrece pe Dumnezeu „moraliceste“.
Pentru regizor, acest „studiu de caz“ a pregatit Asta e (2001), unul dintre cele mai bune documentare romanesti de dupa 1989, inclus si el pe un DVD. Lungmetrajul, cu premii importante la Amsterdam, Belfort, Florenta, Kalamata si Pa