Bogdan Mazuru, ambasadorul Romaniei la Berlin. foto: Dani Rockhoff
Pentru unii romani din Germania, ideea de reprezentanta oficiala romaneasca, ambasada sau consulat, poarta inca amprenta distantei si birocratiei sau, in caz extrem, a tenebrelor trecutului ceausist.
S-a schimbat ceva intre timp? Au cazut definitiv gardurile de sirma ghimpata care desparteau tara de Europa, careia Romania ii bate la usa, inclusiv prin reprezentantii ei oficiali peste hotare? Nu putem gasi raspunsuri decat prin dialog.
Intr-un astfel de dialog, lipsit de rigiditate si formalism, ambasadorul Romaniei la Berlin, Bogdan Mazuru, ne-a dat cateva repere despre sine si institutia pe care o reprezinta, in contextul apropiatei aderari a Romaniei la UE.
Dani Rockhoff: Cine este diplomatul de cariera Bogdan Mazuru?
Bogdan Mazuru: Am 44 de ani, am terminat Facultatea de automatica si am intrat in Ministerul de Externe la sfarsitul anului 1991. In 1992, am facut un program de pregatire diplomatica in Germania, la Berlin si Bonn.
D.R.: Deci, nu este primul contact al dvs. cu Germania.
B.M.: Nu, nu este primul contact cu Germania si, chiar daca nu m-am ocupat direct de relatia Romania-Germania, in cursul carierei mele de pana acum, la Bucuresti, Washington sau Bruxelles, am intrat adeseori in contact cu diplomati germani.
D.R.: Cum ati gasit Germania, dupa 14 ani ?
B.M.: Foarte schimbata. In 1992, era o tara de-abia reunificata. Acum, ca sa ma refer numai la capitala ei, am gasit un Berlin pe care practic nu l-am recunoscut, total schimbat, cu o dinamica extraordinara. Germania ramane foarte puternica, o tara esentiala pentru Europa si constructia europeana.
D.R.: In ciuda atmosferei usor pesimiste care exista aici, datorata problematicii somajului, a cresterii impozitelor incepand cu anul viitor,