MEREU VERDE Etape importante in crearea unui peisaj de vis chiar in gradina dumneavoastra
Oricat de mult v-ati dori o gradina exemplar amenajata intr-un timp foarte scurt, trebuie sa va ganditi ca acest lucru este daca nu imposibil, cel putin dificil de realizat si costisitor. Nu va grabiti sa cumparati tot felul de plante, incepeti cu structura gradinii dumneavoastra, adica un plan, un proiect.
STRUCTURA SI ELEMENTELE DE BAZA
Care este spatiul pe care il va ocupa? Cate ore de expunere la soare? Care este tipul de sol de care dispuneti? Cum se va face drenajul? La toate aceste intrebari trebuie sa gasiti raspuns in prima etapa de amenajare. In functie de conditiile de care dispuneti si de ideea de amenajare care v-a incantat cel mai mult, faceti un plan. Pornind de la el, delimitati viitoarele alei, ronduri, spatii pentru copaci inalti si arbusti. Copacii de mari dimensiuni trebuie alesi cu mare grija pentru ca de ei depinde restul amenajarii.
Tot in aceasta etapa se construiesc suporturile pentru plante cataratoare. Un zid nu tocmai aspectuos poate fi transformat radical cu ajutorul unor plante precum impresionanta Clematita, adaptabila Zorea sau atatea alte frumuseti. Asa-i ca totul incepe sa se apropie de ceea ce va doriti? Haideti sa mergem mai departe.
ARBUSTII SI PLANTELE PERENE
Atunci cand alegeti arbustii decorativi pentru gradina trebuie sa tineti cont de faptul ca ei sunt cei care asigura continuitate si aspect interesant tot anul. De aceea este necesar un mix de arbusti vesnic verzi, dar si de arbusti cu frunze cazatoare. Practic, arbustii vor face cu schimbul in asa fel incat gradina sa isi pastreze frumusetea. Cand ii plantati aveti grija sa nu fie prea apropiati, pentru ca trebuie sa li se asigure spatiu suficient pentru cresterea ulterioara. Cand veti incepe sa achizitionati plante perene o sa simtiti acut socul pret