Una dintre confesiunile izvorate din protestantism este si confesiunea unitariana - specific ardeleana. Aceasta a fost intemeiata de David Francisc (1519-1579) si are cateva aspecte particulare. David Francisc a strabatut un traseu interesant: a fost, in ordine, catolic, lutheran si apoi calvin.
La un moment dat, acesta a realizat ca trebuie sa lupte impotriva trinitarismului, astfel incat a promovat o forma de protestantism radical si mult mai liberal. Caracteristica principala este aceea ca unitarienii nu cred decat in Dumnezeu, nu este acceptata dogma Sf. Treimi.
Pentru ei, Duhul Sfant este doar o forma de manifestare a puterii divinitatii, iar Iisus este fiul lui Dumnezeu la fel cum este oricare dintre oameni...
"Credinta este un dar de la Dumnezeu"
Pentru o mai buna intelegere a confesiunii unitariene am discutat cu Krizbai Bela, preot unitarian in Miercurea Ciuc. Cultul antitrinitarist a fost recunoscut odata cu edictul Dietei de la Turda din 1568. Prin acest edict se decreteaza ca "Incepand de astazi, fiecare om este liber sa-si aleaga religia care doreste pentru ca credinta este un dar de la Dumnezeu".
Fiind antitrinitariani, membrii cultului nu-si fac cruce. Conceptia unui unitarian despre Iisus este cu totul diferita fata de alte confesiuni crestine: Iisus a fost un om deosebit, dar om; parintii sai au fost Iosif si Maria. Asadar, in aceasta confesiune, "Iisus este fiul lui Dumnezeu asa cum suntem toti" - ne spune preotul Krizbai Bela.
Duhul Sfant exista, "este puterea lui Dumnezeu care lucreaza in oameni, iar in unii lucreaza in mod special"...
Chiar daca unitarienii transilvani au pornit-o singuri pe acest drum, ei au astazi corespondenti in SUA, Japonia, India. Aflam si despre o federatie internationala care uneste curentele unitariene existente astazi in lume. In Romania sunt la ora