"Eforturile de combatere a pirateriei software trebuie continuate si suplimentate", a declarat avocatul Business Software Alliance (BSA) Magda Popescu, precizand ca peste 72 la suta dintre detinatorii de computere folosesc software instalat ilegal, pagubele fiind de 111 milioane de dolari. Desi rata pirateriei software in Romania este in scadere cu doua procente fata de anul 2004, pagubele inregistrate atunci fiind de 62 de milioane de dolari, cresterea pietei de programe informatice aproape a dublat pagubele, sustine avocatul BSA, Magda Popescu.
Astfel, potrivit comunicatului BSA, bazat pe un studiu realizat de International Data Corporation (IDC), Romania se plaseaza deasupra mediei regiunii din care face parte - Europa Centrala si de Est, unde rata medie a pirateriei este de 69%. Or, daca 72 la suta dintre detinatorii de computere folosesc software pentru care nu au licente, iar cei 28 la suta de posesori legali ai programelor au platit peste 43 de milioane de dolari, un simplu calcul arata ca piata de soft ar castiga 154 milioane de dolari.
De asemenea, o scadere a ratei pirateriei, recomandata chiar de la sfarsitul anului trecut anchetatorilor, poate duce la crearea de mii de locuri de munca, cresterea veniturilor provenite din colectarea taxelor si poate oferi beneficii majore economiei locale.
"Numai reducerea cu 10 procente a ratei pirateriei software in Romania poate duce la crearea de noi locuri de munca, 669 de milioane USD in cresterea economica pe 4 ani si 76 de milioane USD in veniturile provenite din taxe", sustinea studiul publicat de BSA.
"Contributia din acest moment reprezinta doar o parte din potentialele castiguri economice care ar putea fi obtinute in si dincolo de industria software. Trebuie facute mai multe eforturi pentru protejarea valorii proprietatii intelectuale, in ceea ce priveste educatia, legislatia si aplicare