Daca acum trei ani depaseam doar Albania, acum sintem pe primul loc in Europa de Est la Internet in banda larga. Numarul de conexiuni s-a dublat anul trecut, ceea ce ne plaseaza deja peste media ultimelor zece tari intrate in UE. Unul dintre principalele motive a fost expansiunea retelelor de cartier.
In acelasi timp, a crescut si numarul utilizatorilor care se conecteaza la retea folosind telefoanele mobile, iar legaturile prin fibra optica au crescut de patru ori doar intr-un an.
La finalul anului trecut, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a numarat aproape 1.000 de furnizori de Internet, dintre care aproape o treime furnizeaza servicii de mare viteza. In 2003, numarul lor era de 230.
Romanii au prins gustul download-ului foarte rapid
Dependenti de viteza pe Internet
Numarul conexiunilor la Internet in banda larga s-a dublat anul trecut, iar in Europa de Est sintem pe primul loc, chiar daca acum trei ani depaseam doar Albania.
Rata de penetrare totala a Internetului in Romania, de 8,46%, este compusa din Internet in banda larga (3,47%) si Internet in banda ingusta (4,99%), conform raportului anual al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Accesul la Internet in banda ingusta include conexiunile operatorilor mobili prin intermediul GPRS/EDGE in cadrul abonamentelor de telefonie mobila, iar serviciul de acces la Internet in banda larga presupune accesul la un transport al datelor de cel putin 128 kbps.
In ceea ce priveste accesul dial-up comparativ cu accesul dedicat, daca la sfirsitul anului 2003 numarul total de conexiuni la Internet era de 498.534, din care 448.572 prin dial-up si 49.962 prin acces dedicat, la sfirsitul lui 2005 existau 1.829.484 de conexiuni (1.327.789 dial-up si 501.695 acces dedicat).
Serviciul de acces dedicat permit