Dupa aproape doua saptamani de mari fluctuatii, in care nivelul tranzactiilor de pe piata valutara a depasit, in medie, 700 milioane euro, ieri a fost o zi mult mai calma.
„Primele semne de calmare a pietei au aparut de miercuri, cand volumul tranzactiilor a scazut spre 750 milioane euro, remarca un dealer bancar. Se pare ca furtuna de pe pietele emergente da semne de linistire, atat zlotul, forintul sau coroana ceha cunoscand aprecieri fata de euro. Aceasta ma face sa cred ca in urmatoarele zile raportul euro/leu va scadea spre 3,52 lei". Daca la inceputul saptamanii euro a fluctuat intr-un culoar de circa 5 bani, ieri acesta s-a redus la 1 ban, minimul, valoare cu care s-a si inchis piata, fiind 3,5380 - 3,5420 lei, iar maximul de 3,5510 - 3,5550 lei. Cursul mediu a coborat de la 3,5544 la 3,5464 lei, valoare mai mare totusi cu aproape 2% fata de inceputul lunii.
Dolarul si-a continuat evolutia apreciativa, in concordanta cu cea a paritatii lui fata de euro. Cursul mediu a urcat de 2,7638 la 2,7741 lei, mai sus cu 0,8% fata de inceputul lunii.
Pe piata interbancara dobanzile „over night" au fost cuprinse intre 8 si 8,5%, fata de 8,5 - 9% acum doua zile.
Dupa aproape doua saptamani de mari fluctuatii, in care nivelul tranzactiilor de pe piata valutara a depasit, in medie, 700 milioane euro, ieri a fost o zi mult mai calma.
„Primele semne de calmare a pietei au aparut de miercuri, cand volumul tranzactiilor a scazut spre 750 milioane euro, remarca un dealer bancar. Se pare ca furtuna de pe pietele emergente da semne de linistire, atat zlotul, forintul sau coroana ceha cunoscand aprecieri fata de euro. Aceasta ma face sa cred ca in urmatoarele zile raportul euro/leu va scadea spre 3,52 lei". Daca la inceputul saptamanii euro a fluctuat intr-un culoar de circa 5 bani, ieri acesta s-a redus la 1 ban, minimul, valoare cu care s-a si i