Numarul utilizatorilor instrumentelor de plata cu acces la distanta s-a dublat in primul trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, astfel incat la finalul primului trimestru au fost raportati 117.860 utilizatori, fata de 56.087 in aceeasi perioada a anului 2005.
Valoarea tranzactiilor, aferente trimestrului I 2006, in lei si valuta, exprimate in echivalent euro, depaseste 25 miliarde euro, fiind cu 22 la suta mai mare decat in trimestrul IV al anului 2005 si reprezentand dublul valorii tranzactiilor inregistrate la nivelul trimestrului I din 2005.
Cardurile bancare reprezinta o alternativa viabila de plata a debitelor catre stat prin mijloace electronice, numarul de posesori de carduri inregistrand o crestere considerabila in ultimii ani.
Numarul cardurilor bancare valide in Romania a ajuns la sapte milioane in 2005 de la 5,7 milioane in 2004.
In 2005, MCTI a avizat 39 de instrumente de plata cu acces la distanta, emise de 26 de banci, 12 de tip home-banking, 22 de tip internet-banking, 2 de tip home/internet-banking, 3 de tip mobile banking.
Domeniul securitatii datelor trebuie sa fie o preocupare continua deoarece numai asa putem creste increderea cetatenilor in instrumentele de plata cu acces la distanta, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.
Provocarea si oportunitatea de afaceri din perioada urmatoare sunt reprezentate de siguranta acestor instrumente, domeniul financiar- bancar fiind in prezent cel mai bine asigurat datorita normelor impuse de Banca Nationala a Romaniei, a precizat ministrul comunicatiilor
Numarul utilizatorilor instrumentelor de plata cu acces la distanta s-a dublat in primul trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, astfel incat la finalul primului trimestru au fost raportati 117.860 utilizator