Statele membre UE ar putea avea posibilitatea, in curand, sa directioneze un procentaj sporit al subventiilor agricole in scopul dezvoltarii rurale, in cadrul strategiei de finantare a blocului comunitar in urmatorii sapte ani, relateaza Mediafax, citand documente oficiale comunitare. Potrivit Reuters, in urma reformei din anul 2003, tarile europene aloca pentru acest tip de proiecte patru procente din platile directe catre fermieri, procesul fiind denumit modulatie. De anul viitor, nivelul maxim va creste pana la 5%. Potrivit documentelor mai sus mentionate, in baza acordului privind bugetul UE pentru perioada 2007-2013, incheiat in decembrie 2005, statele membre pot sa majoreze acest procentaj, in mod voluntar, pana la 20%. Reglementarile privind modul in care fiecare tara va cheltui sumele pentru proiecte rurale trebuie aprobate, insa, de oficialii UE, in cursul acestui an. Acordul de la finele anului 2005 prevede acordarea a 69,75 miliarde de euro pentru proiectele rurale. Din aceasta suma, cele 10 state care au aderat la UE in anul 2004, plus Romania si Bulgaria vor primi cel putin 33 miliarde de euro.
Comisia Europeana recomanda ca UE sa aplice criteriile existente in prezent pentru proiectele de dezvoltare rurala, inclusiv existenta unui procentaj minim din valoarea proiectului care fi alocat celor trei componente ale proiectului: competitivitatea sectorului agricol, administrarea pamantului, diversificarea si calitatea vietii rurale. Expertii Executivului european in domeniul agricol apreciaza ca este necesara impunerea aceleiasi modulatii pentru toate statele, intrucat fermierii din anumite state ar putea primi mai multe fonduri decat cei din alte tari membre UE.
Subventiile rurale reprezinta 20-25% din fondurile alocate de UE pentru politica agricola, de 44 miliarde de euro, reprezentand echivalentul a aproape 50% din bugetul blocului comunitar.