Leguma originară din Asia a ajuns în timp să fie una din cele mai consumate pe întreaga planetă. Cu toate astea se ştiu foarte puţine lucruri despre proprietăţile ei curative.
Ceapa conţine substanţe albominoide şi vitamine, proteine, hidraţi de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, iod, siliciu, sulf, flor, uleiuri eterice, vitamina A B1 B2 C şi E, având un miros puternic specific. Mai conţine substanţe asemănătoare antibioticelor care distrug microbii patogeni şi de putrefacţie din organism.
Ceapa este o plantă recomandată ca diuretic energic, în special în cazuri de edeme, ascite, ciroze, pleurezii, pericardite, litiază urică, reumatism, gută. Sunt recunoscute proprietăţile ei în stimularea digestiei, în tratarea diabetului datorită proprietăţilor hipoglicemiante, pentru efectul antiarterosclerozic, în stomatite, afte, furunculoze, având efect asupra stafilococilor, în tratarea plăgilor congestive, ulceraţii, degerături, dureri de urechi, calmarea nevralgiilor dentare.
Cosmeticienii au început să o recomande în combaterea negilor şi pistruilor. Iar ţăranii o folosesc de când lumea în tratarea oboselii, pentru subţierea sângelui şi în tratamentul diareei.
Tratamente:
Ceapa poate fi consumată ca atare, sub formă de tinctură, prin zdrobire şi lăsare la macerat 10 zile în alcool. Apoi se filtrează şi se iau doua linguriţe pe zi, înaintea mesei de prânz şi înainte de culcare. Pentru prostatite, 6 luni pe an, cure de 10 zile lunar. Pentru tuse, infuzii din 4-6 cepe la 1 l de apă îndulcită cu 10 mg miere sau zahăr, câte două căni zilnic. Se poate amesteca cu ceai de tei. Pentru reumatisme, decoct din 3 cepe mari la 1l de apă, câte o cană dimineaţa şi seara la culcare. Cataplasme cu o ceapă fiartă sau coaptă se utilizează în furunculoze, plăgi, degerături. Ca remediu pentru îndepărtarea apei din organism se folosesc foile de ceapă