Incercarea consilierilor judeteni din Alba de a afla stadiul cercetarii marilor fraude ce totalizeaza prejudicii de mii de miliarde de lei, produse in judet in ultimii 16 ani, a ramas fara efect.
Institutiile statului, care au primit in urma cu o luna o solicitare pentru informatii publice, semnata de toti membrii CJ, au raspuns evaziv, fara a indica clar cazurile "grele" care au fost anchetate sau rezultatul la care s-a ajuns.
In urma cu o luna, consilierii judeteni, in frunte cu presedintele institutiei, Ion Dumitrel, au solicitat Politiei, Parchetului si Directiei de Finante informatii cu privire la actele de control intreprinse in cazul marilor fraude economice din Alba.
Este vorba de devalizari, privatizari dubioase, afaceri necurate pe spatele firmelor de stat, pentru care inca nu au fost identificati vinovatii (cazul "Ampelum" Zlatna, "Resial", "UTEPS" Alba Iulia, "Bega Upsom" etc).
Raspunsul institutiilor statului a fost, insa, pe masura rezultatelor vizibile cu care s-au finalizat anchetele lor, adica aproape nul. Sefii acestora au profitat de faptul ca textul semnat de membrii CJ, prin care cereau informatiile respective este destul de general, fara trimiteri exacte, si s-au facut ca nu inteleg ce doresc acestia de fapt.
De altfel, din cauza modului in care au intocmit cererea, consilierii si chiar conducerea CJ pot fi suspectati ca au facut doar un joc de imagine. Ei ar fi putut cere informatii mult mai concrete despre fiecare din cazurile cele mai cunoscute.
Spre exemplu, Politia a trimis pe post de raspuns o situatie statistica, din care consilierii au putut afla, spre exemplu, faptul ca din totalul de 27.696 de infractiuni constatate, 2.984 sunt pe linie silvica. Practic, este vorba de alte informatii decat cele solic