In fata cresterii tot mai accentuate a preturilor la petrol marile puteri ale lumii incep sa isi manifeste explicit interesul pentru formele alternative de enrgie. Solutia aflata la indemana tuturor, care pe termen lung presupune insa un laborios program de convertire tehnica, este energia nucleara. Si spre aceasta par sa se indrepte acum toate privirile, discursurile marilor consumatori indicand un interes crescand si o dorinta de schimbare rapida.
Cel de-al 17-lea summit UE - Rusia, desfasurat in statiunea balneara ruseasca de la Soci, s-a deschis ieri cu intalnirea dintre presedintele rus, Vladimir Putin, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel, a carui tara detine presedintia UE si inaltul reprezentant al UE pentru relatiile internationale, Javier Solana.
Tema principala a discutiilor, desfasurate la cel mai inalt nivel, a fost tocmai chestiunea energetica, in contextul recentei crize cu care s-a confruntat UE dupa sistarea exporturilor catre Ucraina.
Evenimentele din iarna, cand Rusia a intrerupt temporar livrarile de gaze catre Ucraina, si, drept consecinta catre Europa, i-au determinat pe europeni sa ia in serios nevoia elaborarii unei strategii energetice care sa preintampine repetarea unor astfel de incidente. Discutiile de la Bruxelles au impus in cele din urma doua solutii: diversificarea surselor de aprovizionare si cautarea obtinerii unor garantii mult mai puternice din partea Rusiei. Acest proiect de securizare energetica a condus insa la o tensionare a relatiilor cu Rusia (care acopera la ora actuala o patrime din necesarul de gaz natural si petrol al UE). Summitul de la Soci se vrea a fi, in acest context, un prilej pentru ca europenii sa ceara garantii de aprovizionare din partea Rusiei.
De cealalta parte insa, Rusia vrea sa se asigure ca cererea de hidrocarburi a spatiului