(Foto: )
Recentul vot al consilierilor locali ieseni, prin care societatile din subordinea Primariei vor plati taxe de redeventa pentru utilizarea domeniului public, este de natura sa amplifice problemele financiare si asa dificile cu care se confrunta o parte dintre aceste institutii.
In situatia cea mai grea se va afla Regia Autonoma de Transport Public (RATP), care isi poate lua adio de la banii pe care ii cere cu insistenta de cativa ani de la Primarie, dar nu sunt de neglijat nici problemele CET, care isi va ingrosa in acest mod contul de cheltuieli, ceea ce va conduce la majorarea pierderilor producatorului de agent termic.
Ca la Radio Erevan...
Primarul Iasului, domnul Gheorghe Nichita, a sustinut instituirea unei taxe de redeventa pentru institutiile din subordinea Primariei afirmand ca aceasta este o modalitate prin care municipalitatea va scapa de datoriile istorice pe care le are catre regiile respective, prin compensarea lor cu sumele aferente noii taxe.
"Avem datorii istorice catre RATP, pe care le vom compensa prin aceasta taxa", a spus primarul Iasului.
"Datoriile istorice" deriva din subventiile si facilitatile pe care Consiliul Local le-a stabilit pentru diferite categorii de persoane, dar pe care nu le-a virat catre Regia Autonoma de Transport Public, ceea ce a determinat ca aceasta regie sa inregistreze pierderi considerabile.
Prin instituirea taxei de redeventa pentru utilizarea domeniului public, regia se vede pusa in situatia de a "pune cruce" banilor respectivi, datoriile municipalitatii urmand sa se compenseze cu valoarea taxei.
Asadar, situatia se prezinta ca in bancurile cu Radio Erevan: Primaria nu a dat, dar va lua.
Potrivit calculelor celor de la RATP,