N-ar fi trebuit sa se intample, dar s-a intamplat: gripa aviara a nimerit pe terenul adversitatii dintre presedinte si premier si a intrat in logica unei confruntari politice implacabile.
Disfunctiile din gestionarea fenomenului i-au oferit sefului statului prilejul sa dea de pamant cu guvernul, iar uriasa gafa a SRI, care a incurcat curcile cu gainile, le-a oferit liberalilor o tema cat se poate de fertila pentru atacurile la adresa presedintelui. Politizarea crizei aviare era probabil inevitabila
Ea este insa cat se poate de riscanta, pentru ca risca sa ascunda adevarul.
Or, adevarul, mare si grav, pluteste deasupra celor doua tabere, care nu aleg din el decat ceea ce le convine: seful statului uita sa aminteasca in criticile sale de Agentia Nationala Sanitar-Veterinara, aflata in ograda PD, si de ministerul lui Vasile Blaga, raspunzator de jandarmi si de administratia locala; iar premierul nu recunoaste ca a gresit lasand toata raspunderea gestionarii crizei pe
umerii ministrului agriculturii, care nu putea rezolva singur o problema de sistem. Nici una dintre parti nu spune ca, de fapt, gripa aviara este o boala a intregului sistem, a intregii administratii si politici romanesti.
Este adevarat ca, uneori, impresia creata de masurile impuse de autoritati era de haos si de panica. Excesele au fost mai vizibile in Bucuresti, unde nu te joci cu populatia ca la Hurez sau la Ceamurlia. Prostiile si exagerarile iti explodeaza in fata. Nu-i iei omului ciorba din frigider fara sa te penalizeze o tara intreaga. Si totusi, isteria nu era justificata.
In frenezia mega-talk-show-urilor s-a omis faptul simplu si esential ca, deocamdata, nu s-a imbolnavit nimeni, ceea ce este totusi un succes.
Dincolo de show si de lupta politica, exista insa realitatea care, privita obiectiv si cu atentie, ofera raspun