Curca sau gaina? - Care a fost prima aviara? Aceasta-i intrebarea... Oana Marinescu: "Noi lucram in timpii nostri!" "La vremuri noi, tot noi"Virtutea laturii
Oficialii romani au luat primele masuri in zona afectata de ultima explozie a gripei aviare abia la zece zile de la informarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Organizatiei Internationale pentru Epizootii. Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare au avut suspiciuni privind existenta virusului aviar in fermele de la Codlea inca din data de 4 mai. Primele masuri in Romania, in zona afectata, s-au luat abia dupa zece zile!
Cu degetele incordate pe mouse, obisnuiti sa verifice site-urile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS - www.who.int) si Organizatiei Mondiale pentru Epizootii (OIE - www.oie.int), ziaristii, si nu autoritatile noastre, au descoperit ieri faptul ca suspiciunea de gripa aviara in judetul Brasov era cunoscuta inca din 4 mai. Cel putin asa reiese dintr-o nota informativa postata pe site-ul OMS, dar si pe cel al OIE si care are ca sursa Autoritatea Sanitar-Veterinara (ANSV). Semnatarul si expeditorul notei, in numele ANSV, este chiar directorul general al Agentiei, Gabriel Predoi. Conform datelor furnizate de site-ul OIE, acesta este si reprezentantul Romaniei pe langa acest organism.
RAPORTUL. Dar ce aflam din acest raport, care apare sub forma unor formulare si tabele in care sunt inscrise date concrete privind zonele afectate, efectivele si modalitatea de diagnosticare? La data de 4 mai, la ferma Drakom Silva SRL din Codlea, dar si la Beclean (ambele in judetul Brasov) exista suspiciunea de virus aviar.
Potrivit site-ului OIE, cel mai documentat in materie de epizootii, "data ultimului focar de gripa aviara semnalat OIE era luna aprilie 2006", iar un raport anterior postat pe site preciza ca la 21 aprilie, ultimul focar din Romania s-a semnalat la Deleni (Co