Doua dintre puterile statului aproape ca s-au luat zilele trecute la incaierare, pe motiv ca una dintre ele e mai tare in privilegii. Revoltati si iritati, senatorii - fara a mai tine cont de culoarea politica - au retrimis la Comisia juridica ordonanta privind salarizarea magistratilor si au citat-o, saptamana viitoare, pe Monica Macovei pentru a fi audiata.
“Inculpata” Macovei trebuie sa-si justifice impertinenta de care a dat dovada situand judecatorii si procurorii deasupra domnilor parlamentari in materie de salarii, pensii, sporuri, prime, concedii si alte privilegii, platite din banii contribuabililor.
In realitate, indignarea senatorilor - exprimata cel mai vehement chiar de un membru al partidului care i-a acordat sprijin politic ministrului Justitiei - nu este nicidecum una de bun-simt, ci reprezinta doar o reactie de aparare a intereselor propriei gasti, care se considera, probabil, discriminata in raport cu ploaia de favoruri harazite magistratilor.
Dincolo de invidia parlamentarilor, problema exista insa si ea nu poate fi minimalizata. De ani de zile, titularii portofoliului Justitiei si, mai nou, sefii de la Consiliul Superior al Magistraturii ne spun ca treburile merg prost in acest domeniu pentru ca judecatorii si procurorii au salarii mici.
Nefiind platiti corespunzator, acestia ori muncesc in dorul lelii, ori pun botul si iau spaga.
Pe de o parte - din acest motiv, pe de alta parte - de gura Uniunii Europene, s-a incercat sa li se asigure un statut aparte: salarii corespunzatoare; locuinte de serviciu; plata chiriilor; medicamente gratuite si proteze pentru ei si pentru toata familia; calatorii gratuite lunar - inclusiv cu avionul; diurna, transport si cazare la nivel de secretar de stat atunci cand se deplaseaza in strainatate etc.
Ca sa nu mai vorbim de mofturile unora dintre m