Constructorul japonez de automobile Honda a prezentat un dispozitiv care foloseste undele cerebrale pentru a controla miscarile unui robot. Specialistii spun ca, in viitor, aceasta tehnologie ar putea inlocui telefoanele mobile sau tastatura computerelor.
Intr-o demonstratie ce a avut loc la Tokio, semnalele creierului au fost captate si folosite pentru a comanda un brat robotic. Undele cerebrale ale "pacientului" au fost detectate de un scanner cu rezonanta magnetica. Subiectul uman si-a miscat degetele, aratand semnul victoriei. Cateva secunde mai trarziu, bratul robotic a mimat miscarea omului.
Deocamdata, tehnologia nu este capabila sa mimeze miscari ceva mai complicate, dar inceputul este promitator. Specialistii Honda impreuna cu cerecetatorii de la ATR Computational Neuroscience Laboratories lucreaza pentru a putea mima miscari complexe si a reduce dimensiunile dispozitivului. Scopul este sa construiasca un dispozitiv suficient de mic pentru a fi purtat pe cap, a declarat crecetatorul ATR Yukiyasu Kamitani.
Dispozitivul botezat de Honda "interfata creier-masina" reprezinta o varianta imbunatatita a unor versiuni mai vechi. A fost incercata chirurgia pentru a "planta" fire in corpul subiectilor. Alte metode au presupus antrenarea participantilor la teste pentru a trimite un anumit tip de semnale cerebrale, astfel incat sa poata fi decodate de masina. In acest caz, era vorba de co-menzi simple, de genul "stanga-dreapta".
VIITOR. Oficialii Honda spun ca ultimele cercetari in acest domeniu sunt importante nu numai pentru a dezvolta inteligenta celebrului robot Asimo (produs de ei), ci si pentru imbunatatirea automobilelor viitorului. "Exista un potential imens pentru aplicarea acestei tehnologii in industria automobilistica - spre exemplu imbunatatirea sistemelor de siguranta", a declarat Tomohiko Kawanabe, presedintele Honda Research Insti