* Copiii Principesei Ileana vor să-l alunge pe Dracula din castel * În România sunt peste 200.000 de revendicări imobiliare imagine. Castelul Bran trebuie să rămână un simbol al luptei şi demnităţii românilor", le-a spus Dominic de Habsburg celor prezenţi la ceremonia de predare a întregului domeniu, care cuprinde castelul, Casa de ceai "Regina Maria", Casa "Principesei Ileana", casa administratorului, tabernacolul "Inima Reginei Maria", parcul de aproape trei hectare şi cele două lacuri. Dominic de Habsburg şi-a exprimat recunoştinţa faţă de România şi de cei care s-au îngrijit să păstreze intactă moştenirea mamei sale.
Dominic de Habsburg a lăsat şi câteva rânduri în cartea de onoare a muzeului, alături de surorile sale: "După 58 de ani m-am întors la Bran fericit şi trist, în acelaşi timp, vâzând frumuseţea casei mele conservată şi lipsa mamei mele". După trecerea perioadei de trei ani, prevăzută în acordul cu Ministerul Culturii, Dominic de Habsburg a precizat că "doar viitorul va decide soarta castelului". Ministrul Iorgulescu a menţionat că, dacă se va pune problema vânzării domeniului, statul român are drept de preempţiune.
Donaţie pentru Regina Maria a României
Castelul Bran este una dintre perlele turistice ale României şi "motorul" dezvoltării întregii zone agroturistice. Istoricii spun că citadela de la Bran a fost construită între anii 1377 şi 1378, Ludovic de Anjou dându-le voie braşovenilor să clădească "o cetate de piatră cu propriile cheltuieli şi osteneli". Castelul a fost donat de comunitatea din Braşov, în 1920, Reginei Maria a României, ca preţuire pentru contribuţia sa la realizarea Unirii de la 1 Decembrie 1918. După plecarea familiei regale din ţară, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român. În prezent, conform unei evaluări, valoarea imobilului este de 25 milioane de dolari.
Doar