Pentru o viata mai buna, atrasi de mirajul castigurilor in moneda unica europeana, s-au dezradacinat. Au lasat totul in urma - casa, familie, prieteni - si au plecat in pribegie, printre straini. Au preferat sa o ia de la capat, sa porneasca pe un alt drum. In cautarea raspunsurilor pe care nu le-au gasit in tara lor, mii de romani s-au aciuat in Creta, insula greceasca pierduta in Mediterana, unde spera ca macar vor reusi sa faca un cheag.
In Creta nu e greu sa gasesti un roman. Sunt aproape la tot pasul. Este suficient sa faci cativa pasi pe strazile din insula, printre tarabele din centrele comerciale intesate cu te-miri-ce sau pe falezele unde tavernele sunt aliniate precum perlele intr-un sirag, ca sa dai nas in nas cu un conational. Sa auzi vorbindu-se ca acasa, ca in Romania.
Din 10.000 de romani, cei mai multi muncesc ilegal
Oficial, in insula sunt 2.000, poate 3.000 de romani, dar in realitate se spune ca ar fi vreo 10.000. Multi dintre ei lucreaza la “negru” si poate de aceea, nu intotdeauna gasesti un romanas dispus sa isi deschida sufletul in fata unui ziarist si cu atat mai mult sa fie filmat sau fotografiat.
Pe Andi l-am depistat la hotelul Rinela Beach, din Kokkini Hani, un stabiliment luxos de patru stele. De fapt, el m-a gasit pe mine. M-a auzit vorbind romaneste si nu s-a sfiit sa intre in vorba. Ba dimpotriva, pentru ca lucreaza legal, cu contract. “Sunt plecat de patru ani de acasa. Patru ani in care nu am mai pus piciorul in tara. Tin legatura cu ai mei, care stau in Bucuresti, in Militari, prin telefon. Am fost in mai multe tari, dar aici e cel mai bine. Am vreo 800 de euro pe luna, bani pe care acasa nu cred ca pot sa ii castig. Sunt un fel de animator care, atunci cand la hotel sunt spectacole, le explic turistilor, in engleza, ce vor vedea si unde trebuie sa se plaseze in sala. Nu e greu, dar trebuie sa fii foarte ama