(Foto: )
“- Pretu-i doua sute?
- Da.
- Doua sute… Pe mine ma intereseaza… Eu am un prieten care vrea sa plece, da’ nu vrea sa stea trei luni in tara! Se poate?
- Se poate!”
Asa suna una dintre interceptarile telefonice ale Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Cei vizati: Daniel Varnav, administrator ale firmelor de transport Vector Com SRL, Eurospot SRL si Travel Car SRL, si o persoana de legatura. Cazul de fata nu este singular si face parte dintr-un serial la care procurorii DNA lucreaza de la inceputul acestui an.
Actorii principali sunt politistii de frontiera care, impreuna cu patronii unor firme de transport “nascute” peste noapte, au crescut considerabil gradul de coruptie de la granita tarii. Victimele urmarite sunt indeosebi “cangurii”, romanii care au depasit termenul de sedere in spatiul Schengen, sau cei care pretind ca ies din tara cu scopuri turistice.
Acestia apeleaza la o persoana de legatura care le face lipeala cu un administrator de la o firma de transport international. Care, cu pilele din vama, cauta o solutie pentru a ajuta “cangurul” sa tranziteze granita.
Reteaua infractionala este formata din patronii firmelor de transport, soferii autocarelor, politistii de frontiera, inclusiv maghiari, vamesi si tranzitorii fara acte in regula. Cei din urma, sunt taxati in functie de gravitatea problemelor cu care se confrunta. Sunt anuntati de suma cu care trebuie “motivate” organele statului si apoi incepe operatiunea.
Potul cel mare din “atentie” revine functionarilor Ministerului Administratiei si Internelor, care verifica legalitatea actelor de identitate ale persoanelor si a marfii de transport si, deci, au cea mai mare raspundere.
Spaga pe fata
Vict