Romanii apeleaza intr-un procent foarte scazut la credite ipotecare sau imobiliare pentru a-si cumpara casa.
Dezvoltarea creditului neguvernamental din Romania este asimetrica. Ultimele date ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca in primele trei luni din acest an creditul ipotecar a crescut cu doar 1%, in contrast puternic cu evolutia imprumuturilor de retail, care au cunoscut un ritm de crestere de 45%.
Doar 23% credite ipotecare
Creditul de consum reprezinta peste 77% din totalul celui contractat de romani anul trecut, in vreme ce imprumutul destinat cumpararii unei locuinte pare sa nu aiba cautare. Structura creditului este astfel inversa fata de ceea ce se-ntimpla in statele din zona euro, unde peste 70% dintre imprumuturi sint credite imobiliare si ipotecare.
Situatia pare paradoxala daca avem in vedere ca la nivel national cererea de locuinte depaseste cu mult oferta. De ce doar circa 25% dintre imprumuturi sint credite imobiliare sau ipotecare, in conditiile in care si pretul apartamentelor a cunoscut o crestere exploziva?
Analistii pietei bancare sustin ca era normal ca piata creditului sa se dezvolte mai intii pe segmentul de retail, unde sumele imprumutate sint de valori mai mici si nu se cer garantii mari din partea bancilor.
Datele bancii centrale arata ca, in 2005, piata creditelor ipotecare si imobiliare a fost de aproximativ 700 de milioane de euro, iar media unui credit a fost de 30.000 de euro, in conditiile in care bancile finanteaza doar 75% din valoarea casei. Asta inseamna ca anul trecut au fost acordate 23.000 de credite imobiliare si ipotecare.
Oferta variata, cerere anemiata de restrictii
Desi sint pe piata peste 25 de institutii de credit care au in oferta creditul ipotecar sau imobiliar, perioadele de rambursare ajung pina la 30 de ani, iar dobinzi