Desi se spune ca la politica si la fotbal ne pricepem cu totii, in ultima vreme se constata faptul ca romanii sunt tot mai putin interesati de modul in care se face politica in Romania. Aproape jumatate sustin ca nu sunt hotarati cu cine sa voteze ori ca prefera sa nu isi mai exercite acest drept garantat de Constitutie.
Datele au fost preluate dintr-un sondaj de opinie OMNIBUS reprezentativ la nivel national, realizat in perioada 12 - 18 mai 2006, de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS.
Daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, 41% dintre romani spun ca nu stiu pe cine vor sustine sau daca vor merge la vot.
Dintre cei care spun ca isi vor exercita acest drept, cei mai multi sustin Alianta PNL-PD (42%). Pe locurile doi si trei sunt PSD (23%) si PRM (14%). UDMR cumuleaza 6 procente, urmat fiind de PNG cu 5% si PC cu 4%.
Comparativ cu perioada similara de anul trecut, se observa ca Alianta si PSD au pierdut cate 6 ori 7 procente. Partide precum PRM ori PNG au inregistrat aproape o dublare a procentelor. Astfel, daca in aprilie 2005 formatiunea condusa de Vadim cumula 8 procente din intentia de vot, in mai 2006 a ajuns la 14%. Iar partidul lui Becali a ajuns de la 1% la 5%.
La capitolul incredere, procentele inregistrate ar trebui sa le dea de gandit liderilor partidelor politice. "Cel mai bine" pare sa stea PD, despre care doar 63% dintre cetateni spun ca au putina sau foarte putina incredere. La polul opus sta UDMR, cu 81 de procente. Despre PNL 68% dintre romani spun ca au putina ori foarte putina incredere, in timp ce PSD si PRM sunt plasate pe pozitii similare cu 73, respectiv 75%. Cand vine vorba de guvern, parerile sunt impartite, insa se observa un grad mare de incertitudine. Intrebati daca cred ca actualul guvern va fi schimbat in viitorul apropiat, 15% dintre romanii cu drept de vot au raspuns ca sigur nu va fi