Lipsa de maturitate a pietei de capital autohtone a maximizat pierderile jucatorilor la bursa Timp de mai bine de trei luni, Bursa a trecut printr-o perioada proasta, iar multi analisti se asteapta ca aceasta sa continue, in ciuda faptului ca si-au facut aparitia si cresterile de pret. “La omul sarac, nici boii nu trag”, spune o vorba din batrani. Adaptand-o, in loc de “omul sarac”, am putea pune “bursa saraca” si am obtine exact si
Lipsa de maturitate a pietei de capital autohtone a maximizat pierderile jucatorilor la bursa
Timp de mai bine de trei luni, Bursa a trecut printr-o perioada proasta, iar multi analisti se asteapta ca aceasta sa continue, in ciuda faptului ca si-au facut aparitia si cresterile de pret.
“La omul sarac, nici boii nu trag”, spune o vorba din batrani. Adaptand-o, in loc de “omul sarac”, am putea pune “bursa saraca” si am obtine exact situatia BVB din ultima perioada.
Dupa o corectie severa, ce a urmat, e drept, cresterii de la inceputul anului, scaderea generalizata de pe pietele de capital internationale a picat numai bine pentru a anula si restul avansului pe care preturile actiunilor le luasera fata de inceputul anului. Bomboanele de pe coliva au fost puse prin neclaritatile care au aparut pe parcurs in legatura cu unii emitenti (SIF-urile, cu pragul de detinere, Petrom, cu actiunile salariatilor, Rompetrol cu dosarul Patriciu) si, mai nou, in legatura cu Codul fiscal.
“Scaderile dintre 15 si 23 mai au fost cauzate, in primul rand, de situatia internationala”, considera Andrei Anghel, analist la Confident Invest. “Inflatia din Statele Unite si posibilitatea ca rata dobanzii de referinta sa fie majorata de catre FED au facut ca investitorii sa fie mai reticenti fata de pietele de capital. Corelar