[sapou]"Caut reteta prepararii siropului de muguri de pin"
(Raspuns pentru Monica Lachneth - Arad, F. As nr. 707)[/sapou]Pentru prepararea acestui minunat sirop avem nevoie de cantitati egale de muguri si zahar (ex. 2 kg muguri + 2 kg zahar = 2 litri sirop). Mugurii proaspat culesi se pun intr-o galeata de plastic, amestecati cu zaharul, alternand muguri, zahar, pana terminam cantitatea pe care o avem (deasupra se pune intotdeauna zahar). Punem galeata la racoare (temperatura camerei), acoperita cu tifon. Amestecam bine compozitia din galeata dupa doua zile; pana cand se topeste tot zaharul, putem sa-l mai lasam in galeata 2-3 zile, pentru a se macera impreuna cu mugurii. Cam intr-o saptamana, siropul este gata. Punem toata compozitia in tifon, lasam sa se scurga bine, dupa care tragem siropul in sticle de 250-500 ml, pe care le capsam bine si le fierbem apoi in baie de apa, timp de 30 de minute din momentul fierberii. Din "Formula As" stiu o reteta putin diferita, in care toata compozitia de muguri si zahar se pune intr-o oala de lut care se leaga bine la gura, apoi se ingroapa in pamant si se lasa acolo pana primavara, cand se dezgheata pamantul (in rest, se procedeaza ca in prima reteta). Aceasta reteta (a doua) nu am facut-o, dar sunt sigura ca iese ceva super. La cantitatile sus mentionate, eu mai pun si una-doua maini de frunze de patlagina, bine spalate si zvantate. Mugurii de pin nu se spala, si bine ar fi sa-i culegeti personal, din locuri nepoluate, mai ales de la munte, aroma lor fiind mult mai puternica. Fac acest sirop aproape in fiecare an si-l consumam in loc de suc, amestecat cu apa minerala. Am mai citit unele retete in care mugurii se pun la fiert cu apa; un astfel de sirop nu mai are nici o savoare de brad. Eu mai prepar si un lichior foarte bun din sirop de muguri de brad, combinandu-l cu alcool rafinat, vodca sau tuica buna de ta