Focarele de gripa continua sa se inmulteasca de la o ora la alta. Ieri dupa-amiaza, existau 88 de focare de gripa aviara si 23 de suspiciuni. Cele mai multe focare sunt in judetele Brasov si Prahova. Cu toate acestea, autoritatile sanitar-veterinare incearca sa linisteasca populatia, spunand ca ''se inregistreaza o crestere din ce in ce mai lenta a numarului de focare si suspiciuni''.
In acelasi timp, reprezentantii Comandamentului Central de Combatere a Gripei Aviare sustin ca ''ne confruntam cu aceasta avalansa de focare deoarece metodologia de confirmare a virusului gripei aviare a fost modificata. Se poate trece de la suspiciune la confirmare mult mai repede datorita testului PCR, care valideaza trecerea la eutanasierea pasarilor''. In ceea ce priveste pagubele, Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, a precizat ca, ''cel putin in istoria recenta a Europei, cele mai mari pagube au fost in Belgia si Olanda. Acum trei ani de zile, in 2003, peste 40 de milioane de pasari au trebuit sa fie eutanasiate din cauza gripei aviare. Era un alt tip de virus, era H7, nu era H5, H7 fiind mai putin periculos decat H5, dar va puteti da seama de impactul economic al eutanasierii a 40 de milioane de pasari din aceste tari. In Romania, in momentul de fata am ajuns la peste un milion, aproximativ 500.000 de pasari din gospodarii plus cele de pe platforma - 600.000 - 700.000. Deci, am depasit un milion in mod cert''. Despagubirile se ridica, deocamdata, ''la circa 500.000 de euro''.
Pe de alta parte, autoritatile centrale sunt hotarate sa-i ''pedepseasca'' pe cei care nu respecta normele sanitar-veterinare si de biosecuritate.
Deja, in perioada 23-26 mai a.c., Corpul de control al Guvernului si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au verificat mai multe ferme din judetele Prahova, Calarasi, Dambo