85% din suma sunt imobile. Banii stransi in timpul vietii depasesc cu putin 1.500$.
Aproape 290 de milioane de lei vechi (sub 10.000 de dolari) - la atat se ridica, in medie, agoniseala de-o viata a unui roman.
Potrivit unei prezentari facute de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European, averea neta a populatiei insuma, la finele anului trecut, 624 de miliarde de lei noi.
Raportat la populatia de 21,7 de milioane de persoane din datele oficiale, rezulta ca averea medie pe locuitor se ridica la 29.000 de lei noi (290 de milioane de lei vechi). Ceea ce ii face pe romani sa para atat de bogati nu este valoarea economiilor pe care reusesc sa le faca in cursul vietii - in conturile bancare sau "la saltea", ci valoarea locuintelor.
Potrivit datelor prezentate de oficialul BNR, activele financiare nu reprezentau, la finele lui 2005, mai mult de 15% din averea populatiei. Rezulta deci ca restul de 85% din avere provine din valoarea imobilelor.
Chiar daca mai multe sondaje indica investitiile imobiliare drept cele mai atractive plasamente pentru populatie, in special datorita evolutiei preturilor din ultimii ani, prim-viceguvernatorul BNR a tinut sa sublinieze faptul ca acestea au dezavantajul lichiditatii scazute: in cazul in care vreti sa le transformati in bani, trebuie sa asteptati si cateva luni pana se gaseste un cumparator si pana se finalizeaza tranzactia.
De patru ori mai bogati in cinci ani
Averea populatiei era, la sfarsitul lui 2005, de peste patru ori mai mare decat in 2001. La prima vedere, evolutia pare imbucuratoare: daca romanii sunt de patru ori mai bogati, atunci ar trebui ca si nivelul de trai sa fi crescut. Or, aceasta imbunatatire a conditiilor de viata se vede doar pe hartie, nefiind confirmata intru totul de realitate.
@N_