Erste Bank va putea transfera actiunile cumparate la Banca Comerciala Romana doar catre o societate aflata sub controlul sau exclusiv si numai in termen de trei ani de la data privatizarii, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern in sedinta de miercuri. Proiectul de lege, care va fi trimis spre dezbatere si aprobare Parlamentului, cuprinde si alte masuri pentru finalizarea privatizarii BCR, potrivit Mediafax.
Banca austriaca Erste a fost desemnata, la finele anului trecut, castigatorul procesului de privatizare a BCR, dupa ce a oferit 3,751 miliarde de euro pentru 61,88% din actiuni, ceea ce inseamna 7,65 euro/actiune. Valoarea tranzactiei este cea mai mare suma angajata pentru o privatizare in Romania. Astfel, Erste va prelua o participatie de 36,88% de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si un pachet de 25% plus doua actiuni detinut in cote egale de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.
Plata, o data cu vanzarea propriu-zisa
Plata efectiva a pretului si transferul actiunilor se vor face dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ, care consfinteste vanzarea, mentioneaza Guvernul. Prin urmare, in cazul in care banca austriaca Erste intentioneaza sa transfere actiunile unei companii la care detine controlul integral, tranzactia va putea avea loc doar daca BNR isi va da acordul, iar firma din subordinea Erste va garanta ca va respecta clauzele contractului de vanzare-cumparare si ale celorlalte documente aferente. In acelasi timp, Erste va garanta obligatiile acestei societati. De asemenea, in cazul in care societatea nu va mai fi controlata exclusiv de Erste inainte de expirarea perioadei de trei ani de la data realizarii transferului actiunilor, banca austriaca va redobandi actiunile instrainate sau acestea vor putea fi preluate de alte societati contro