La un an dupa ce alegatorii francezi si olandezi au respins Constitutia Europeana, ministrii de Externe europeni au recunoscut ca exista putine sperante ca tratatul sa fie reinviat in curand.
Reuniti sambata si duminica, in cadrul unei reuniuni informale, la o manastire de langa Viena, mai multi ministri europeni au cerut inca un an ca sa se gandeasca ce e de facut. Obiectivul principal al Constitutiei era, dupa cum se stie, simplificarea adoptarii de decizii intr-o Uniune Europeana largita, iar extinderea e primul aspect ce resimte efectul crizei constitutionale.
Corespondentul BBC remarca faptul ca, in opinia unora dintre participanti, Constitutia nu e moarta. Ministrul de Externe spaniol Miguel Angel Moratinos, de exemplu, a amintit ca ea a fost deja ratificata de 15 tari, reprezentand peste 60% din populatia Europei. Dar colegul sau olandez, Ben Bot, a propus ca Uniunea sa prelungeasca perioada de reflectie. Ministrul britanic pentru problemele europene, Geoff Hoon, nu vede nici el nici un motiv de graba. “Cautam o cale sa mergem inainte, dar cel mai important este ca toti sa fim de acord care e aceasta cale si sa ne acordam suficient timp pentru a ajunge la solutia cea mai buna pentru Uniune”, a spus Hoon.
Sperante in Presedintia germana a UE
Putini se asteapta totusi ca francezii si olandezii sa spuna "da" aceluiasi text peste un an, dar in luna mai a anului viitor atmosfera s-ar putea schimba, dupa alegerile generale din Olanda si cele prezidentiale din Franta. In primul semestru al anului viitor va veni la Presedintia UE Germania, care are mari ambitii pentru Europa. Ministrul de Externe german, Frank Walter Steinmeier, a subliniat ca Uniunea trebuie sa aiba mai multa incredere in sine pentru ca, desi trece printr-una din cele mai serioase crize ale existentei sale, reprezinta un model de integrare pentru alte parti ale