Leul a incheiat o a doua saptamana de framantari mari ale pietei valutare, preluand trendul apreciativ al celorlalte monede din zona emergenta Uniunii Europene.
"Incet, dar constant, euro revine spre pragul de 3,5 lei, nivel la care se va stabiliza cel putin o saptamana, aprecia un dealer bancar. Un lucru este sigur: de acum incolo trebuie sa ne asteptam la fluctuatii mai dese ale cursului. Perioada de apreciere lenta si continua a leului, care l-a adus de la 3,6771 lei, la finele lui 2005, la 3,4578 lei, va deveni de acum istorie".
Daca la inceputul saptamanii s-a miscat zilnic in culoare de peste 5 bani, vineri acesta s-a redus la clasicul un ban, cursul mediu coborand de la 3,5464 la 3,5218 lei. Piata s-a deschis cu cotatii ale euro de 3,5250 - 3,53 lei, in scadere cu circa doi bani comparativ cu sedinta precedenta. Dupa o depreciere a euro la 3,5150 - 3,52 lei, ultima parte a sedintei a readus cotatiile de dimineata.
Dolarul s-a stabilizat saptamana trecuta in jurul valorii de 2,75 lei, dupa ce scazuse in 12 mai la 2,6950 lei, cursul de vineri fiind stabilit la 2,7488 lei.
Daca tendinta de apreciere a leului fata de euro se va mentine, este de asteptat ca moneda americana sa revina la 2,7 lei sau chiar sa scada sub acest prag.
Pe piata monetara dobanzile „over night" au revenit la valorile constante ale ultimelor patru luni, de 8 - 9%, dupa ce in prima parte a saptamanii, ca de obicei cand bancile se afla in perioada de inchidere a rezervelor minime lunare, scazusera la 5 - 6%.
Leul a incheiat o a doua saptamana de framantari mari ale pietei valutare, preluand trendul apreciativ al celorlalte monede din zona emergenta Uniunii Europene.
"Incet, dar constant, euro revine spre pragul de 3,5 lei, nivel la care se va stabiliza cel putin o saptamana, aprecia un dealer bancar. Un lucru este sigur: de acum incolo trebuie sa ne a