Reizbucnirea gripei aviare a luat prin surprindere - iarasi - autoritatile romane. Dupa inundatii si alunecari de terenuri, ale caror consecinte nu au fost inlaturate nici astazi, doar aceasta revenire mai lipsea.
Reactia autoritatilor a fost, ca si in celelalte cazuri de dezastru, haotica si paleativa. Efectele inundatiilor, de exemplu, se mentin in continuare, autoritatile aratandu-se incapabile sa actioneze coerent pentru inlaturarea lor. Constructiile compensatorii, realizate de ele, au fost de mantuiala, vamuite de diversele firme ce au inhatat banul public pentru a le realiza. Cum sa nu apara drept erou un personaj ca Gigi Becali care, cu publicitatea de rigoare, a reconstruit in intregime un sat si a trimis materiale de constructie pentru altul. Romania oficiala actioneaza asemeni mesterului Manole, luand-o mereu de la capat, fara sa termine niciodata. Au grija "mesterii si calfele" ca "materialele" sa nu ajunga cand trebuie, sa nu fie suficiente, sa n-aiba calitati. Si sa ceara mereu altele pentru ca mai sunt si alte buzunare de umplut, alte "roti" de uns.
Lasand gluma deoparte, trebuie spus ca reactia autoritatilor la neasteptata reintoarcere a gripei aviare s-a vadit, inca o data, pur birocratica. Fara mari rezultate in stapanirea fenomenului. Cum poate fi explicata extinderea lui brusca din judetul Brasov (Codlea) in alte noua judete si in Capitala? Ce masuri s-au luat pentru prevenirea aparitiei si extinderii lui dupa ce, cu cateva luni in urma, se declarase eradicarea gripei? Comandamentul Central Antiepizootic, organism constituit de guvern in octombrie, anul trecut, pentru rezolvarea unor asemenea situatii, a reintrat in functiune numai dupa ce gripa a reaparut. In Romania este, de altfel, o obisnuinta sa se trateze efectele, si nu cauzele. Sub conducerea ministrului Agriculturii, Padurilor si Apelor, Comandamentul a trecut la obisnuit